Tömegkályha - hatékony, gazdaságos, környezetbarát, csodálatos?


A cikk eredetileg a Víz, gáz, fűtéstechnika szaklap 2014. 12. számában jelent meg.

A tömegkályháról az interneten rengeteg elképesztő írást lehet olvasni, melyek csodálatos, már-már hihetetlen tulajdonságokkal ruházzák fel ezt a kályha típust a cserépkályhával szemben. A hiteles alátámasztás viszont minden magasztaló írásból lemarad. Méltatlan dolog hasból vett állításokkal eladni egy messziről előhúzott terméket, pláne lehúzni egy több évszázados szakmát. Ezért vettem a bátorságot, hogy összefoglaljam, és egymással szembe állítsam a tömegkályhás tévhiteket, és a cserépkályhás tényeket.

Figyelem! A lenti kérdés-felelekben a cserépkályhákról közölt számok – a tömegkályhás weboldalakon közölt fikciókkal ellentétben – kizárólag hitelesen igazolt tények!


K: Tömegkályhás weboldalakon azt olvastam, hogy a tömegkályha 20-70%-kal magasabb hatásfokú, mint a cserépkályha, ebből következően fele-harmad annyi fát fogyaszt. Igaz ez?
V: Ezt hívják parasztvakításnak! Egy elméleti téren is felkészült kályhás által épített cserépkályha hatásfoka minimum 78%, Öko-címkés tűztérrel pedig minimum 80% a teljes teljesítmény-tartományban. Korszerű kémény, és hozzáértő méretezés esetén akár 90% feletti is lehet. A kémény és így a kályha működésének biztosítása érdekében pedig mindig van egy maximális hatásfok, amit az adott körülmények közt nem lehet túllépni. Ebből máris látható, hogy a tömegkályhára vonatkozó fenti állítás vagy tudatlanság, vagy vallás, vagy szándékos hazugság. A cserépkályha hatásfoka ráadásul a szabványos méretezési eljárásnak köszönhetően a tervezési fázisban előre meghatározható, és számítással hitelt érdemlően igazolható. Ezzel szemben a tömegkályhák esetén nem létezik ilyen hiteles, szabványos méretezési eljárás, ezért azok tényleges hatásfoka csakis akkreditált laboratórium által elvégzett hiteles méréssel lenne igazolható, csakúgy, mint az összes többi törvényi előírásnak való megfelelőség (például károsanyag kibocsátás). Ilyen, az európai szabványok szerint elvégzett hiteles tömegkályha mérés eddig még nem történt. Tehát tény, hogy a cserépkályhák hatásfoka hozzáértő tervezéssel és méretezéssel elérheti akár a kémény működését még éppen biztosító elméleti maximumot is, a tömegkályhák magas hatásfokára vonatkozó állítások viszont légből kapottak. (Lásd: EN 15544 szabvány, Az Osztrák Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium által adott UmweltPlus UZ37 lajstromú védjegy, vagy ha valaki a régieknek jobban hisz: Dr. Gyulai József szakmai cikkében részletezett cserépkályha mérés, A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönyének 1939. január 22. számának 17-23. oldalán)

K: Igaz, hogy a tömegkályha utánégető kamrájának (más néven másodlagos égéskamra, örvénykamra, karburátor, jet égéskamra, ciklon örvénykamra) köszönhetően sokkal jobban hasznosítja a fából felszabaduló fagázokat?
V: Nem igaz! Ez a mítosz a fenti hangzatos elnevezések erejének köszönhetően talál követőkre. Az igazság az, hogy a tömegkályhák tűzterének magas hatásfokát hitelt érdemlően még senkinek sem sikerült bizonyítania. Az viszont tény, hogy a korszerű cserépkályha tűzterek (UZ37 specifikáció szerinti tűzterek) hatásfoka 99% feletti, ezt akkreditált laboratóriumokban, szabványos protokoll alapján végzett hiteles mérések támasztják alá. Nehéz lenne ennél magasabb hatásfokú szilárd tüzelésű tűzteret fejleszteni. Az is tény, hogy a tömegkályhák tűzterét többnyire rostély beépítésével építik, ami igen rossz hatással van a fatüzelés hatásfokára és károsanyag kibocsátására. (Lásd: A Bécsi Műszaki Egyetem Módszertani Intézetének akkreditált tüzeléstechnikai laborja által elvégzett szabványos vizsgálatok - tanúsítványok száma: PL-10174/1_P, PL-10174/2-P und PL-10174/3-P)

K: Igaz, hogy a tömegkályha a nagy tömege révén sokkal hosszabb ideig tárolja a meleget, és ezért ritkábban kell begyújtani benne, mint egy cserépkályhában?
V: Ez nem igaz! Egy olcsón, minimális anyagráfordítással felépített, kis hőtároló tömeggel rendelkező cserépkályha valóban csak néhány órán keresztül tárolja a meleget. Egy nehéz építésű (nagy tömegű) cserépkályha azonban akár 48 órás tényleges fűtési idővel is rendelkezhet. A cserépkályhák tömege - hőtárolási ideje, teljesítménytartománya, és gyakorlatilag minden működési paramétere széles tartományban méretezhető. Ehhez persze hozzáértés és megfelelő méretező program szükséges. Ellenben a tömegkályha építési technológiájából, építőanyagaiból és működési rendszeréből adódóan sok paramétere jóval kötöttebb. (Lásd: EN 15544 európai szabvány)

K: Igaz, hogy a tömegkályha füstelzárója révén sokkal kevesebb meleg megy ki a kéményen két begyújtás között, mint a füstelzáró nélkül épített cserépkályhából?
V: Ez nem igaz! A tömegkályhák egyetlen, vagy két, egyenként szimpla rétegű falazattal rendelkeznek. Ezért a dilatációból adódóan az első begyújtásnál megrepednek a falazat teljes vastagságán átmenő fugáik, így elveszítik tömörségüket. Hogy a látható vagy nem látható hajszálrepedéseken bejutó levegő ne vigye ki a meleget a kályhából kéményen át, a tűz leégése után az égést tápláló levegő elzárása nem elegendő. A tömegkályhákat ezért hagyományosan füstelzáróval látják el, mely megakadályozza, hogy az eltárolt meleg a repedéseken bejutó levegővel a kéményen át távozzon. A cserépkályhák ezzel szemben vagy egy minimum háromrétegű falazattal, vagy két falazattal épülnek, melyből a belső minimum két rétegű. A belső rétegben kialakított tömített dilatációs réseknek, valamint a több, zárt rétegnek köszönhetően a cserépkályhák teljes életciklusuk során tömörek maradnak. Így magas fokú hozzáértés esetén illeszthetőek magas tömörségi kritériummal rendelkező passzívházba, és a füstelzáró is szükségtelenné válik.

K: Igaz, hogy a tömegkályhák mögött sokkal korszerűbb, innovatívabb fejlesztések vannak, mint a cserépkályhák mögött?
V: Nem igaz! Az Osztrák Cserépkályha Szövetség 8 magasan képzett főállású alkalmazottal, és egy akkreditált laboratóriummal rendelkező kutató-fejlesztő intézettel dolgozik folyamatosan a cserépkályhák és a tervezési, méretezési módszerek fejlesztésén, folyamatos korszerűen tartásán. Ezen kívül Osztrák, Német és Svájci gyártók tucatjai, még nagyobb apparátussal teszik ugyanezt. Ezzel szemben a tömegkályhákat többnyire amatőr fejlesztők, önjelölt „feltalálók”, kósza kályhások „fejlesztik”. Csupán néhány Észak-Európai és Észak-Amerikai gyártó végez valódi fejlesztést a tömegkályhák terén. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően ezen gyártók „tömegkályhái” egyre inkább közelítenek a cserépkályhákhoz. Például egyes gyártók már elhagyták a fatüzelésnél kifejezetten káros – egybébként tömegkályháknál hagyományosan alapkövetelménynek számító – rostélyt és füstelzárót, mások az Osztrák Cserépkályha Szövetség által fejlesztett Öko-címkés tűztérrel kísérleteznek, vagy éppen az ellenáramú hőtároló helyett szabványos járatos hőtárolót alkalmaznak.

K: Igaz, hogy a tömegkályha olcsóbb, mint egy cserépkályha?
V: Ez igaz! Mivel a tömegkályha méretezésével nem kell időt tölteni (csak néhány paramétere méretezhető többnyire tapasztalati képletekkel - nem létezik hozzá olyan átfogó, szabványos méretezési eljárás, mint a cserépkályhához), a viszonylag kötött finn, dán, orosz harang rendszerek miatt sokkal kevesebb a lehetőség az egyedi testreszabásra, valamint nagyrészt kommersz, olcsó építőanyagokból épül (kisméretű tömör tégla), ezért olcsóbb, mint egy minőségi cserépkályha. A korszerű cserépkályha-tervezési megoldásokat ismerő kályhás által épített cserépkályhák mind alapos méretezés és egyedi tervezés után, nagy mennyiségű tűzálló anyagból épülnek, ezért jóval tartósabbak, működésük kiszámíthatóbb, hőtárolási idejük, teljesítményük és egyéb paramétereik jobban skálázhatóak, rugalmasabban hozzáigazíthatóak a ház és a benne lakók igényeihez. A nagyobb munka és drágább anyagigény miatt viszont természetesen drágábbak is, mint egy tipikus tömegkályha.


További kérdések és válaszok cserépkályhákkal kapcsolatban
Ha kíváncsi rá, hogy mik is azok a jól bevált, és igazolható módszerek, amikkel mindez biztosítható egy cserépkályha esetén, kattintson ide…

Amikor mérnöki pályámat feladva kályhákkal kezdtem foglalkozni, megszállottan kerestem a legjobb kályhát. Így dolgoztam több magyarországi tömegkályhással is, köztük a legnagyobb nevűekkel. A tömegkályhások által tömegkályha-fellegvárnak tartott Észak-Amerika Kályhás Szövetség tagjaként (Masonry Heater Association - MHA), jártam az éves, Wildacres-i találkozójukon. Ugyancsak dolgoztam a legnagyobb nevű cserépkályhásokkal, mind Magyarországon, mind Ausztriában - ahol a cserépkályha a legnagyobb hagyományokkal rendelkezik, és máig a legnépszerűbb. Jártam tanulmányúton az Osztrák Cserépkályha Szövetség (Kachelofenverband) kutató-fejlesztő intézetében (Versuchs- und Forschungsanstalt der Hafner Österreichs). Igyekeztem a témában minden fellelhető szak, és kevésbé szakirodalmat elolvasni, elemezni. Nem utolsó sorban pedig, magam is építettem már mindkét típust. Ennyi személyes tapasztalat birtokában, mérnöki múltamnak, és általános tudományos érdeklődésemnek köszönhetően képes vagyok objektív összehasonlításra. Persze megkönnyíti a feladatomat, hogy a valamire való tömegkályha fejlesztések többsége is a cserépkályha műszaki megoldásai felé mutat.

A tömegkályha - illetve azok a kályhák, amikből a magyar tömegkályha létrejött - olyan országokban elterjedt, ahol az épített kályhának, cserépkályhának nincs hagyománya, elterjedt kultúrája (vagy már rég kiveszett): Finnországban, Dániában, Észak-Amerikában, és Oroszország bizonyos területein. Nincs is ezzel semmi gond, a maguk kategóriájában remek kályhák ezek is. Azért ahogy fentebb világossá válhatott, nem a kályhaépítés csúcsáról van szó. A messziről jött dolgok varázsának köszönhetően azonban, nálunk valami varázslatos, kizárólagosan tökéletes, és mindemellett meglepően olcsó berendezésként terjednek – mely kombináció sokunkra hipnotikus hatással van.

Mint minden más területen, itt is igaz: valami vagy olcsó, vagy jó és szép. A tökéletességnek pedig a kályháknál is komoly ára van!

Remélem, a fenti írással sikerült a hiedelmekből tényeket faragnom.


Nagy Zoltán okleveles mérnök, kályhás