A kályha előnyei

A cserépkályha a létező legtermészetesebb fűtési módok egyike. Nem csak hogy tűzifával üzemel - ami természetes módon tárolt napenergia - hanem a tűzifa tárolt napenergiáját legnagyobbrészt infra sugárzás formájában adja le, ahogy azt a fa a naptól megkapta.

1. Hősugárzás
A kályha úgynevezett sugárzó felületfűtés. A minden irányban kibocsátott hősugarak egyenes vonalban és akadálytalanul haladnak át a szoba levegőjén, majd a szobában található tárgyak és emberek elnyelik azt, így közvetlenül azok melegednek fel. A szobában található levegő tehát minden irányból, minden tárgytól kapja a meleget, így a helyiség hőmérséklete egyenletes, semmi nem készteti mozgásra, huzat kialakulására. Mivel a hősugarak a mi testünket is közvetlenül melegítik, a kályhával egy helyiségben ülve, a szoba levegőjéhez képest akár 2-3 fokkal magasabb a hőérzetünk. Gondoljon bele abba, hogy egy kora tavaszi napon, amikor a Nap már erősen süt, föl-le kell vennünk a kabátot, ahogy a bárányfelhők mozgása miatt árnyékba majd napra kerülünk. Az egyenletes hőmérséklet és a testünket közvetlenül melegítő sugárzás rendkívül komfortos, és gazdaságos is.
A testünket érő hősugaraknak pozitív élettani hatásai is vannak: jótékonyan hatnak az immunrendszerre, serkentik a bőr vérkeringését, ellazítják az izmokat, ezek által gyorsabban gyógyulnak a horzsolások, gyulladások, zúzódások. Serkentik az anyagcserét és a méregtelenítést, és jótékonyan hatnak az idegrendszerre, valamint a hangulatunkra.

2. Kimagasló hatásfok
Más szilárd tüzelőanyaggal működtetett tüzelő berendezésekhez képest a kályhának a legjobb a hatásfoka. Az általunk épített kályhák esetén minimum 80%, de akár a 90% is lehet.
Kályhával fűteni a magas hatásfok és az olcsó tüzelőanyag (kismértékben feldolgozott tűzifa) miatt igen gazdaságos. A gazdaságosságot csak tovább növeli a fentebb leírt sugárzó jellegű fűtés miatti, a szoba levegőjéhez képesti magasabb hőérzet – mivel alacsonyabb átlagos levegő hőmérséklet elegendő.

3. Minimális időráfordítás
A jó kályha üzemeltetésére nem kell napi öt percnél többet fordítani. A nehéz építésű kályhák (mi többnyire ilyeneket építünk) 24-48 órán keresztül tárolják, és egyenletesen sugározzák vissza a tüzelés közben eltárolt meleget. Az ilyen kályhákba többnyire naponta egyszer kell begyújtani, alacsony energiaigényű (passzív) házban pedig 2-3 naponta egyszer, alkalmanként 5 perc időráfordítással.

4. Esztétikum, hangulat
Egy kályha nem csak egy igen jó fűtőeszköz! Mivel a sugárzó fűtés jellege miatt a családi életnek elsősorban helyet adó helyiség kellős közepén ajánlatos elhelyezni, a kinézete és a belőle áradó hangulat is igen fontos. Esztétikum szempontjából ma már óriási a választék. Az itthon elterjedt cserépkályhák egészen összetett formájúak, a kályhacsempék szín, fény és minta választéka is óriási. A kályhából áradó sugárzó meleg, és a begyújtáskor benne ropogó tűz hangja és látványa megnyugtató hangulatot áraszt. Szépsége és hangulata maga köré vonzza a családot az otthon töltött téli napokon. Egy kályhával rendelkező család tagjai korosztálytól függetlenül jóval kevesebbet néznek tévét. A családfő pedig szívesen tölt napi öt percet a begyújtással.

5. Környezetbarát
A kályhák kizárólagos tüzelőanyaga a tüzifa, ami egy megújuló energiaforrás. A tüzifa tárolt napenergia. Az fa élete során széndioxidot köt meg, ehhez a nap adja az energiát. Ez az energia szabadul fel az eltüzelésekor, és pontosan ugyan annyi széndioxid jut a légkörbe, mint amennyit a fa az élete során megkötött. Tehát nettó széndioxid-kibocsátása nulla, azaz nem növeli az üvegház-hatást.
Ezt a megújuló energiát a kályha hasznosítja az egyik leg környezetkímélőbb módon.
A kályha nagyrészt újrahasznosítható, és más tüzelőberendezésekhez képest jóval kevesebb környezeti terheléssel gyártott anyagokból épül, főleg kézi erővel. Amely része nem hasznosítható újra közvetlenül, az is minimális mértékben szennyezi a környezetet, és többnyire „földdé” bomlik. Építése, és a tüzelő megtermelése helyben teremt munkalehetőséget, ami a társadalmi „környezetszennyezést” csökkenti. Az ipari mértékű szemétgyártással szemben az épített kályha azokat az időket hozza vissza otthonába, amikor még minden kézzel készült, és az emberek büszék voltak az alkotásaikra.

6. Nem igényel közmű infrastruktúrát
Egy kályha üzemeltetése minden plusz ráfordítás nélkül független a közműszolgáltatásoktól. Egy kályhával fűtött házban a fűtés tehát teljesen zavartalanul üzemel Ukrán-Fehérorosz-Orosz gázvita, szélsőséges időjárás, vagy az elkövetkező évtizedekre prognosztizált áramtermelő kapacitás-hiány miatti tartós áramszünet esetén is.

Ha kíváncsi rá, hogy miben nyújtanak még ennél is többet az általunk épített kályhák, kattintson ide…

További érdekes kérdések és válaszok a cserépkályhákkal kapcsolatban...

Ha kíváncsi rá, hogyan talált egymásra a modern cserépkályha és a passzívház, kattintson ide...