PAOSZ - Passzívház Magyarország

Miben különböznek az általunk épített kályhák?

Az általunk épített kályhák elsősorban a szemléletmódunknak köszönhetően mások, mint a hazánkban megszokottak. Sem a tervezés, sem az építés, sem az ügyfeleinkkel való kapcsolattartás során nem vállalunk semmilyen kompromisszumot:
 • Az építetővel való többórás konzultáció, az igények és a család életvitelének teljeskörű megismerése után alapos látvány és műszaki tervezés következik. Az áramlástechnikai optimalizáláshoz hazánkban egyedülálló módon az Osztrák Cserépkályhaszövetség programját használjuk. Ez az áramlástechnikai optimalizálás más eszközzel (pl. alapvetően kényelmi célokat szolgáló égéslevegő-vezérlő elektronikával) nem váltható ki.
  Nálunk nem a próbabegyújtás során derül ki, hogy a drága pénzen épült kályha hogyan szuperál, vagy hogy működik-e egyáltalán. Csupán a kemény munkát koronázzuk meg vele.
 • Hazánkban egyedülálló mennyiségű tűzálló anyagot építünk a cserépkályhákba. A samottot ráadásul a hazai szokásoktól eltérően nem kelet felől importáljuk, és nem is hazai gyártásút alkalmazunk, hanem legjobb minőség érdekében a német Wolfshöher gyár termékét importáljuk munkánkhoz.
 • Ugyanez igaz a kályha és kandalló építő anyagok többségére.
 • A hőtárolós kandalóink építéséhez a vezető osztrák prémium gyártó, az Austroflamm tűztereit importáljuk.
 • Valódi, nem csak rámondott alacsony Öko-lábnyom minősítésű tűztérrel építjüka cserépkályháinkat, annak összes kritériumával együtt, melynek fortélyait első kézből a fejlesztőtől, az Osztrák Cserépkályhaszövetség kutató-fejlesztő intézetében töltött tanulmányúton sajátítottuk el.
 • Egyedüliként alkalmazzuk az országban a hagyományos háromhéjú osztrák alpesi épíési technológia mellett az osztrák háromhéjú légréses technológiát, melyeket ausztriai tanulmányutakon sajátítottunk el.

 • A fentieknek köszönhetően kályháink működése előre garantálhatóan optimális és maximálisan környezetbarát lesz, élettartamuk pedig akár örökös. Az egyedi, kézzel épített kályháinkhoz ugyancsak egyedülálló módon hiteles károsanyagkibocsátási tanúsítványt adunk.
  Egy rendszer egyetlen elemét elhagyva az összes többit tesszük értelmetlenné. Például hiába építenénk be a cserépkályhába bármennyi samottot, ha az nem a legjobb minőségű - a kályha nem lesz tartós. Hiába építenénk be öko-tűzteret, ha az valalójában csak úgy néz ki, valamint az égéslevegő ellátás sem optimális - a kályha környezetszennyező lesz. Ugyancsak hiába építenénk be égéslevegő-vezérő elektronikat az optimális égéslevegő-térfogatáram áramlástechnikai optimalizálása nélkül, hiszen az elektronika nem rendelkezik információval az égéslevegő mennyiségről. Csupán az égés lefutásának pillanatnyi állapotát ismeri, és az áramlástechnikai optimalizálással beállított égéslevegő-térfogatáramot finomhangolja az égés utolsó szakaszában, valamint zárja azt a megfelelő időpontban.

  Az előbbi példákból látható, hogy nem érdemes azon gondolkodni, hogy hol lehet egy rendszeren spórolni. Éppen ezért mi nem is tesszük, e helyett egyáltalán nem vállalunk semmilyen kompromisszumot, minden munkánkat kizárólag maximális műszaki tartalommal vállaljuk.

  Ha műszaki téren Ön sem szeretne kompromisszumokat vállalni, kérjen tőlem személyes konzultáció során kialakított árajánlatot!

  munkamódszerünk - kicsit bővebben

  A cserépkályha szinte mindenkiben szép emlékeket idéz, de sokan úgy gondolják, hogy eljárt felette az idő. Hogyan is vehetné fel a versenyt a mai kifinomult fűtési rendszerekkel, hogyan is lenne illeszthető a mai emberek magas szintű elvárásaihoz?
  Mérnökből lett kályhásként kezdetektől fogva érdekelnek az új, nálunk még járatlan utak. Amikor óriási váltással belevágtam ebbe a szakmába, fő célkitűzésem olyan tervezési és építési módszerek megismerése volt, amiknek köszönhetően a kályha a jelen és a jövő elvárásait is túlteljesítheti.
  Miután a kötelező szakmai gyakorlatot és képzettséget Magyarországon megszereztem, külföldre vettem az irányt. Több ország kályhás kultúráját megismerve felismertem, hogy a világon a legmagasabb szinten az egymáshoz igen hasonló, osztrák, svájci, Dél-német és Észak-olasz – elsősorban az alpesi vidéken áll. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy ezeken a területeken a kályhás szakma talán a legelismertebb, és a mai napig töretlenül népszerű a cserépkályha. Az Alpokban nehéz új házat cserép vagy vakolt kályha nélkül elképzelni, legyen az akár passzív, akár aktív, vagy bármilyen egyéb korszerű tervezési filozófia mentén megálmodott. A gyártók és a szakmai szövetségek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően az ott épült cserépkályhák ugyanolyan kifinomult rendszerek, mint bármelyik másik korszerű társuk.
  Nézzük, mik azok a tervezési, építés technológiai és dizájn elemek, amelyekkel a cserépkályhát a legkorszerűbb házakba, és a jövőbe tekintő megrendelő elvárásaihoz igazíthatom:

 • A kályha megfelelő működésének biztosítása a tervezéssel kezdődik. A korszerű házak érzékeny energiamérlegébe való illesztéshez elengedhetetlen a körültekintő teljesítményméretezés. A helyes működés és a minél magasabb hatásfok biztosításához pedig pontos hő és áramlástechnikai optimalizálás szükséges. Ezeket egyébként a különböző jogszabályok és szabványok is előírják (MSZ EN 15544 és MSZ EN 13384 sz. sorozat). Mint minden tervezőmunka, a kályhák tervezése és méretezése is bonyolult feladat, a gyakorlatban szoftveres támogatás nélkül elképzelhetetlen. A méretezés során elsősorban az Osztrák Cserépkályha Szövetség tervezőprogramjára támaszkodom, amely a legszélesebb körben használt és legsokoldalúbb ilyen eszköz. Segítségével nem csak a kályha, hanem a teljes égési levegőellátás-kályha-kémény rendszer optimalizálható, és a fenti két szabvány szerinti tanúsítványok is kinyomtathatóak a hatósági eljárásokhoz.
  Egy alacsony energiaigényű ház minden építészeti és gépészeti eleme alapos tervezést, finomhangolást igényel. Miért lenne ez másképp a kályhák esetén? Elmúlt az az időszak, mikor különösebb előzetes felkészülés nélkül, a kályhás a helyszínen, építés közben találja ki az éppen következő lépést. Ahogy az egy kaptafára, minták alapján épült kályhák kora is lejárt. Én az első csempe vagy samott tégla lerakása előtt minden munkámat alaposan megtervezem, és előkészítem. Ez egyes egyedi esetekben akár hosszabb időt is igénybe vehet, mint maga az építés. További infó erről...
 • A megfelelő építési technológiák alkalmazásával a cserépkályhák élettartama akár a tulajdonos vagy a ház élettartamánál is hosszabb lehet. Ausztriában ismeretlen fogalom a cserépkályha átrakás. Az alpesi területeken a kályhákat 100 év élettartamra építik. Magam is láttam nem egy hasonló korú, napi használatban teljesítő kályhát, melyek pár évente csak karbantartást igényelnek (mint bármilyen más fűtési rendszer), de komplett újraépítést nem.
  Kinek hiányzik egy rendszeres építkezés a háza közepén? Szerencsére az általam alkalmazott nyugati építési technológiák, nálunk többnyire ismeretlen, kiváló minőségű cserépkályha-építő anyagok, és megfelelő üzemeltetés mellett el lehet felejteni a 10-20 évenkénti átrakást.
 • A ma és a jövőben épülő, szigorúan légtömör házakban a tüzelőberendezések – így a kályha – égést tápláló levegővel való ellátása csakis a házon kívülről, légcsatornával megoldható. Szerencsére a korszerű tűztér-építési technológiák, és a korábban már említett méretezési szabványok és programok erre a cserépkályha esetén is lehetőséget adnak. Tőlünk nyugatra elvétve találkozhatunk olyan újabb építésű cserépkályhával, aminek a működése ne lenne teljesen független a lakóház légterétől. Ennek megfelelően járok el én is.
 • Egyre kevesebb szabadidőnket kevésbé szeretnénk a tűzifával és a kályhával való foglalatoskodással tölteni. Jogos igény, hogy a kályha minél ritkábban igényeljen begyújtást (lehetőleg naponta csak egyszer), és két begyújtás közt minél egyenletesebb teljesítménnyel fűtsön. Ezt a kályha – az eddigi hazai gyakorlattól eltérő – nehéz építési módjával, minél nagyobb hőtároló tömeg beépítésével biztosíthatjuk. Nyugat-Ausztriában és Svájcban hagyományosan akár 12-20 cm falvastagsággal és többtonnás hőtároló tömeggel építik a cserépkályhát. Így biztosítom én is a kályha akár 24 órán keresztüli egyenletes melegét.
 • Egyre nagyobb az igény a környezetbarát technológiák iránt. Bizonyára mindenki számára ismert tény, hogy a fatüzelés 100%-ban megújuló energiával működő fűtési mód – már ha nem igényel egyéb külső energiaforrást. A fatüzelési módok között a kályha mindenképpen ilyen. Ez még a manapság igen favorizált hőszivattyús-, de még a legtöbb napkollektoros rendszerről sem állítható.
  A fatüzelési módok közül pedig a kályha hasznosítja a fában tárolt napenergiát az egyik legmagasabb hatásfokkal. A cserépkályháknál a jogszabályok által meghatározott minimális hatásfok 78%, de egy jól hőszigetelt kéményhez építhető akár (a teljes fűtési szezonra vetítve) 85-90%-os hatásfokú kályha is.
  Kályha
  Az UmweltPlus biotűztérben az égést tápláló levegő a tűztér dupla falazatában felmelegszik, majd speciálisan kialakított réseken keresztül, közvetlenül a fagázok égési zónájában áramlik be a tűztérbe. A biotűztér mindhárom falában több szinten elhelyezett széles rések a fagázok és az oxigéndús levegő minél tökéletesebb keveredését szolgálják. A magasabb gyulladási hőmérsékletű összetevők tökéletes égését a hőszigetelő tűztérfedés által megemelt tűztér hőmérséklet segíti
  A szilárd tüzelésű fűtőberendezések között a cserépkályha károsanyag kibocsájtása kiemelkedően alacsony. Az Osztrák Cserépkályha Szövetség kutató-fejlesztő laboratóriuma és a Bécsi Műszaki Egyetem tüzeléstechnikai tanszéke által közösen kifejlesztett, UZ37 nevű, speciális biotűztérrel épített, és megfelelően optimalizált cserépkályhák, a 2015-től Ausztriában hatályos és egész Európában legszigorúbb károsanyag kibocsájtási határértékeket bőven teljesíti. Ezért ez a biotűztér egyedülálló módon UmweltPlus minősítéssel rendelkezik, amit kizárólag tanúsítottan alacsony ökolábnyomú termékek kaphatnak meg. Ez a biotűztér akár több gyártó által gyártott idomokból, akár még alacsonyabb ökolábnyommal, elemi építőanyagokból kézi munkával is építhető. Magyarországon elsőként, ennek a speciális biotűztérnek a beépítésével fokozom tovább az általam épített kályhák hatásfokát, és csökkentem az öko-lábnyomukat. Egy UmweltPlus kályha tulajdonosa nem csak a saját, környezete és utódai jövőjéért tesz sokat, de a füstölő kéménytől és a szomszédok rosszalló megjegyzéseitől sem kell tartania.További infó erről...
 • A korszerű építőanyagoknak és építési technológiáknak, a más országokban megismert hagyományoknak köszönhetően, az általam épített kályhák díszei lehetnek hagyományos, vagy modern lakásoknak is. Az osztrák légréses építési technológiával a kályha formája bármilyen lehet, függetlenül a belső rendszertől. A felület tekintetében ugyancsak nincsenek határok: modern megjelenésű kályhacsempe, számtalan típusú kályhás vakolat, agyagvakolat, glettelt és festett is lehet a külső felület. A tűz látványa számtalan stílusú, üvegezett, vagy akár teljes egészében üvegből készült tűztérajtón keresztül élvezhető.
 • Az általam épített cserépkályhák alacsony-ökolábnyhom minősítésű tűzteréhez speciális kiegészítőt adok, amivel az teljes értékű kemenceként használható.
 • Az itthon és külföldön megszerzett elméleti és gyakorlati tudásomat igyekszem a megrendelőim szolgálatába állítani.

  Mivel egyedi kályhákkal foglakozok, azokat mindig hozzáigazítom a megrendelőim kívánságaihoz, életviteléhez, valamint az otthonuk adta feltételekhez és légkörhöz. Ezért árajánlatot kizárólag személyes konzultáció után adok. Az általam épített kályhákra minden esetben 10 év teljeskörű garanciát vállalok.
  Ha szeretné a téli estéken otthonában élvezni a nyári napsütés sugárzó melegét, kérjen tőlem személyes konzultáció során kialakított árajánlatot!

  Cserépkályha építése alacsony energiaigényű új házba - Műszaki követelmények, tervezői segédlet