PAOSZ - Passzívház Magyarország

Biotűztér cserépkályhához - UmweltPlus minősítéssel

Bizonyára mindenki számára ismert tény, hogy a fatüzelés 100%-ban megújuló energiával működő fűtési mód.
A fatüzelési módok közül pedig a kályha hasznosítja a fában tárolt napenergiát az egyik legmagasabb hatásfokkal. A cserépkályháknál a jogszabályok által meghatározott minimális hatásfok 78%, de egy jól hőszigetelt kéményhez építhető akár (a teljes fűtési szezonra vetítve) 85-90%-os hatásfokú kályha is.

Kályha
Az UmweltPlus biotűztérben az égést tápláló levegő a tűztér dupla falazatában felmelegszik, majd speciálisan kialakított réseken keresztül, közvetlenül a fagázok égési zónájában áramlik be a tűztérbe. A biotűztér mindhárom falában több szinten elhelyezett széles rések a fagázok és az oxigéndús levegő minél tökéletesebb keveredését szolgálják. A magasabb gyulladási hőmérsékletű összetevők tökéletes égését a hőszigetelő tűztérfedés által megemelt tűztér hőmérséklet segíti
A szilárd tüzelésű fűtőberendezések között a cserépkályha károsanyag kibocsájtása kiemelkedően alacsony. Az Osztrák Cserépkályha Szövetség kutató-fejlesztő laboratóriuma és a Bécsi Műszaki Egyetem tüzeléstechnikai tanszéke által közösen kifejlesztett, UZ37 nevű, speciális biotűztérrel épített, és megfelelően méretezett cserépkályhák, a 2015-től Ausztriában hatályos és egész Európában legszigorúbb károsanyag kibocsájtási határértékeket bőven teljesíti. Ezért ez a biotűztér egyedülálló módon UmweltPlus minősítéssel (Öko-címke) rendelkezik, amit kizárólag tanúsítottan alacsony ökolábnyomú termékek kaphatnak meg. Ez a biotűztér akár több gyártó által gyártott idomokból, akár még alacsonyabb ökolábnyommal, elemi építőanyagokból kézi munkával is építhető. Magyarországon elsőként, ennek a speciális biotűztérnek a beépítésével fokozom tovább az általam épített kályhák hatásfokát, és csökkentem az öko-lábnyomukat. Egy UmweltPlus kályha tulajdonosa nem csak a saját, környezete és utódai jövőjéért tesz sokat, de a füstölő kéménytől és a szomszédok rosszalló megjegyzéseitől sem kell tartania.

öko tűztér
környezetbarát tűztér
biotűztér
Öko-címkés tűzterek, kifejezetten erre a célra kifejlesztett, ÖNORM B 8306 szabvány szerint tanúsított samottból
 
biotűztér
Magyarországon általánosan beszerezhető samottból épített Öko-címkés tűztér, mindössze három szezon után megsemmisült
Az UZ37 tűzterek minden korábbi biotűztérnél magasabb hatásfokúak, és környezetbarátabbak, így például a korábban kifejlesztett Rath Biotűztér 2 és Rath Biotűztér 3 tűztereknél is!

UZ37 minősített tűzterek többek közt:
  • Az eredeti, Osztrák Cserépkályha Szövetség által kifejlesztett, ÖNORM B 8306 szabvány szerint tanúsított samottlapokból egyedileg vágható és építhető változat. Egyedi ökotűztér, és cserépklyha többi részének építéséhez itt talál megfelelő minőségű anyagot.
  • UZ37 Ökotűztér építhető előre gyártott tűztér elemekből is, mint például a Kandern Feuerfest intelligens ökotűztér idomai, a Rath Biotüztér Plus, vagy az Ortner GO tűzterek.

Az UZ37 tűzterek károsanyag kibocsátása igen kedvező:
  • mg/MJ (határérték)
  • CO: 380 (1100)
  • NOx: 82 (150)
  • Corg: 30 (80)
  • Szállópor: 28 (60)

Én személy szerint az eredeti, Osztrák Cserépkályha Szövetség által kifejlesztett, samottlapokból egyedileg vágható és építhető változatot preferálom, mivel az előre gyártás mellőzése még tovább csökkenti a cserépkályha ökolábnyomát, a tűztér eredeti elve így teljesül a legjobban. Ráadásul így teljesen egyedi méretekben, és megoldásokkal építhetem.
Az egyedileg épített ökotűztér esetén mindenképpen komolyan kell venni az ÖNORM B 8306 szabvány szerint tanúsított samott alkalmazását. Az itthon kapható samott alacsony hőlökésállósága miatt erre a célra alkalmatlan. A 2-3 ponton alátámasztott idomok a begyújtás utáni hirtelen hőmérséklet változás, valamint az egyik oldalon 1000+ °C hőmérsékletű égés, másik oldalon a hideg levegő általi hűtés miatt extrém feszültségnek vannak kitéve. Tapasztalataink szerint az itthon kapható Magyar, Román, Ukrán, Görög, Kínai stb. gyártású samottokból épült ökotűzterek idomai akár 1-2 szezon után, idomonként 3-4 helyen eltörhetnek, a tűztér ezzel gyakorlatilag megsemmisül.
A megfelelő minőségű samottról itt tájékozódhat bővebben.

A tűztér építését az Osztrák Cserépkályha Szövetség által kiadott építési specifikáció szerint kell végezni (Merkblatt 10). Az eredeti német nyelvű, és az általam fordított magyar nyelvű változat a cikk végén megtekinthető.
A tűztér magas hatásfoka, és a fent megadott károsanyag kibocsátás csak a pontos méretek betartásával teljesül. Az adott tűztér pontos méreteit az Osztrák Cserépkályha Szövetség méretező program mindíg egyedileg adja meg. Ugyancsak feltétel a teljes cserépkályha optimalizálása a légbevezetéssel és kéménnyel együtt, ugyanezen programmal. További infó erről...
Az Öko-címkés tűztér egy remekül bevált, környezetbarát fejlesztés. A megfelelő anyagok, az erre a célre való tervezőprogram, és a technológia alapos ismerete azomban elengedhetetlen a megfelelő, és tartós eredmény eléréséhez!

Cégünk, a hazai piacon egyedülálló módon rendelkezik az egyedi ökotűzterek tervezéséhez és építéséhez szükséges minden eszközzel, anyaggal, technológiával és ismerettel. Ismereteinket ráadásul első kézből(is), az azt fejlesztő kutatóintézetben végzett tanulmányaink során szereztük.