PAOSZ - Passzívház Magyarország

Cserépkályha, mint a passzívházak környezetbarát fűtési rendszere

Tudta Ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzívházak jelentős részébe is építenek kályhát?

Passzívházba cserépkályhát? Miért is ne?
illusztráció: ofenart.at


Még egy passzívházban is jólesik egy langyosan sugárzó felület, amihez odabújhatunk átmelegedni a borongós napokon. Ezt a tűz otthonteremtő hangulatával csak a cserépkályha képes kombinálni. A kellemes, sugárzó fűtés olyan hőérzetet teremt, amire a légfűtés (szellőztetőgépen keresztüli fűtés, vagy akár egy kandalló) nem képes.

A cserépkályha egy passzívházban nem feltétlenül jelent többletköltséget. Az ilyen lakóházak kedvező tulajdonságainak köszönhetően az egész ház komfortos és egyenletes hőmérséklete biztosítható egyetlen cserépkályhával, mindössze 2-3 naponként szükséges, 5 percnyi munkát igénylő begyújtással. Így akár egy drágább fűtési célú gépészeti megoldást kiválthatunk ezzel az otthonos és szép eszközzel!

De nézzük, hogyan illeszthető ez a több száz éves hagyományokkal rendelkező berendezés a fenntartható építészet csúcstechnológiáját képviselő passzívházba! Az Osztrák Cserépkályha Szövetség kutató-fejlesztő laboratóriumában és osztrák kályhás mesterek mellett töltött gyakorlataim során szerencsére elsajátíthattam a korszerű kályha tervezés és építés fogásait:
 • Először is alkalmazkodnunk kell, sőt ki kell használnunk a passzívházak alacsony fűtési energiaigényét és nagy hőtehetetlenségét (hőtároló képességét). Ezen kedvező adottságok közé nehéz-építésű, hosszú névleges fűtési idejű kályhákat tervezünk. A nehéz-építésű kályhák maximális teljesítménye ugyan viszonylag alacsony (milyen szerencse, hogy itt pont erre van szükség), ám rendkívüli hőtárolási idővel rendelkeznek. Ennek köszönhetően a fűtési szezon nagy részében, még borult időben is legfeljebb minden másnap kell begyújtani. Ez azt jelenti, hogy kétnaponta öt percet kell a kályha üzemeltetésével foglalatoskodni. Két begyújtás között pedig viszonylag egyenletesen sugározza az egy-másfél órás tüzelés során felszabadult és eltárolt meleget, így például a kandallóval szemben, biztosan nem fűti túl hirtelen a házat. A legkisebb teljesítményű cserépkályha maximális teljesítménye 0,8 kW, és 0,2-0,8 kW teljesítmény tartományban üzemeltethető.
 • Az elmúlt egy-két évtizedben épült vagy felújított minden ház légtömör – ami a passzívházakra fokozottan igaz. A kályhák égéslevegő ellátása tehát egyáltalán nem oldható meg a lakótér légteréből, hiszen a levegő utánpótlásának hiányában a kémény működéséhez szükséges nyomáskiegyenlítés nem biztosított. Ehhez a problémához a nyugat-európai kályhás szakma már régen alkalmazkodott, és a korszerű gázkazánokhoz hasonlóan, „zárt tűztér rendszerű”, az épületen kívülről csatornán át érkező égéslevegő ellátású kályhát fejlesztettek. Más kályhát egy korszerű épületbe nem is szabad építeni. Ehhez egyrészt speciális légtömör levegő szabályzó szelepek szükségesek, másrészt új tűztérépítési megoldásokra van szükség.
  Egy ilyen komplex rendszer biztos működéséhez elengedhetetlen a pontos tervezés és méretezés. A korszerű cserépkályha tervezéshez szükséges számításokat gyakorlatilag csak szoftveres támogatással lehet elvégezni. A legfejlettebb és legelterjedtebb erre szolgáló eszköz az Osztrák Cserépkályha Szövetség kályhatervező és méretező programja.
  A megfelelő építési technológiáknak, többrétegű falazatnak, és a nagyon gondos, precíz építésnek köszönhetően egy kályha teljesen tömör és még a dilatáció ellenére is az marad, ami a passzívházak esetén ugyancsak alapkövetelmény. Vigyázni kell a passzívházakban a tömegkályhával, amely egy, vagy két egymástól független egyrétegű falazattal rendelkezik, így ezek a kályhák az első befűtéskor elveszítik tömörségüket!
 • A passzívházak legfontosabb tulajdonsága a környezetbarát, fenntartható üzemeltetés. A cserépkályha az egyik legfenntarthatóbb fűtési megoldás, hiszen 100%-ban megújuló energiaforrással – tűzifával – működik. Ez még a manapság igen favorizált hőszivattyús-, de még a legtöbb napkollektoros rendszerről sem állítható. Semmilyen külső energiaforrást nem igényel, és a megújuló tűzifával működő fűtési megoldások közül a kályhával érhető el a legkevesebb munkaráfordítással az egyik legmagasabb hatásfok. A cserépkályha hatásfoka megfelelő kémény, pontos számítógépes méretezés, és igényes, körültekintő építés esetén akár 85-90% is lehet, a teljes fűtési szezonra vetítve. A magas hatásfoknak és a fajlagosan olcsó tüzelőanyagnak köszönhetően a cserépkályhás fűtés ráadásul igen gazdaságos. Mivel a tűzifa primerenergia-tényezője 0,2 (szemben ezzel a passzívházakban fűtésre leggyakrabban alkalmazott elektromos áramé 2,7), cserépkályhával a passzívház energiafogyasztási öko-lábnyomát megmutató primerenergia mutató jelentősen csökkenthető.
  Kályha
  Az UmweltPlus biotűztérben az égést tápláló levegő a tűztér dupla falazatában felmelegszik, majd speciálisan kialakított réseken keresztül, közvetlenül a fagázok égési zónájában áramlik be a tűztérbe. A biotűztér mindhárom falában több szinten elhelyezett széles rések a fagázok és az oxigéndús levegő minél tökéletesebb keveredését szolgálják. A magasabb gyulladási hőmérsékletű összetevők tökéletes égését a hőszigetelő tűztérfedés által megemelt tűztér hőmérséklet segíti
  Az Osztrák Cserépkályha Szövetség kutató-fejlesztő laboratóriuma és a Bécsi Műszaki Egyetem tüzeléstechnikai tanszéke által közösen kifejlesztett, UZ37 nevű, speciális cserépkályha biotűztérrel a szilárd tüzelésű fűtőberendezések között kiemelkedően alacsony károsanyag-kibocsátás érhető el. Ennek köszönhetően minden tüzelőberendezés közül elsőként kapott alacsony ökolábnyomú termékek által viselhető UmweltPlus védjegyet.
  Ugyancsak a környezetbarát jelleget erősíti, de ez ma már a megrendelők által is elvárt, hogy a cserépkályha minél hosszabb élettartamú legyen. Az osztrák tervezési és építési technológiákkal ez gond nélkül elérhető – ezt az 50-100 éve épült, és azóta átrakás nélkül napi használatban folyamatosan üzemelő alpesi cserépkályhák bizonyítják. Nincs szükség másra, mint gondos gazdára, és 4-5 évenkénti karbantartásra – hasonlóan a többi korszerű fűtési rendszerhez.
 • A korszerű építőanyagoknak és építési technológiáknak, a más országokban megismert hagyományoknak köszönhetően a kályhák díszei lehetnek hagyományos, vagy modern lakásoknak is. Az osztrák légréses építési technológiával a kályha formája bármilyen lehet, függetlenül a belső rendszertől. A felület tekintetében ugyancsak nincsenek határok: modern megjelenésű kályhacsempe, számtalan típusú kályhás vakolat, glettelt és festett is lehet a külső felület. Ökoházakba a speciális kályhás agyagvakolat javasolt.
 • Díszítheti kézzel festett freskó, vagy kerámia dombormű. A tűz látványa számtalan stílusú, üvegezett, vagy akár teljes egészében üvegből készült tűztérajtón keresztül élvezhető.
  Akár a helyiség közepén is elhelyezhető alacsony, de hosszú kályha, térelválasztóként is funkcionálhat, és akár fűtött háttámlát biztosíthat az étkező asztal melletti ülőalkalmatossághoz.

  Kívánom, hogy a cserépkályha minél több passzívházba hozza el a tűz lágyan sugárzó melegét, és teremtsen ezzel igazi otthont az energiatudatos építészet csúcstechnológiájából!


   
   
   
   
  illusztráció: ofenart.at
   
  illusztráció: sommerhuber.com