A nehéz építésű kályha

A kályhákat az építési módjuk szerint három csoportba szokás sorolni: könnyű-, középnehéz-, és nehéz építésű. Ez a besorolás a kályha falazatának vastagságára, ezen keresztül fajlagos tömegére utal.

Az építési mód a kályha számos tulajdonságára hatással van:

  • A fűtési időre: a nehezebb építésű kályhák a tüzeléssel való felfűtés után lassabban hűlnek ki, a könnyebbek pedig gyorsabban
  • A felfűtés idejére: hasonlóan a kihűléshez, a nehezebb építésű kályhák külső felülete lassabban is melegszik át, mint a könnyebbeké.
  • A fajlagos teljesítményre: A nehezebb kályhák felületegységre jutó fűtési teljesítménye kisebb, mint a könnyebbeké. Ebből következően a nehéz építésű kályhák azonos méret mellett kisebb teljesítményűek.
  • Az élettartamra: A nehéz építésű kályhák a masszívabb szerkezet, és az alacsonyabb átlagos falazat hőmérséklet miatt hosszabb élettartamúak.
  • A hatásfokra az építésmód megfelelő méretezés és használat mellett nincs hatással! Ez egy nagyon fontos, néha félremagyarázott kapcsolat.

Az álláspontom szerint – és ebben a tőlünk nyugatabbra látszó tendencia is megerősít – a jövő a nehéz építésű kályháké.

Egyrészt az új házak energia igénye egyre alacsonyabb: egy nagyméretű passzív családi ház maximális hővesztesége (fűtési energiaigénye) is legfeljebb csak 2kW. De még egy átlagosan szigetelt új családi ház 4-6 kW maximális hővesztesége is könnyedén pótolható nehéz építésű kályhával. A jelenlegi és a jövőbeni új házakban tehát nincs szükség a könnyebb építésű kályhák nagyobb fajlagos teljesítményére.

Az egyre jobb hőszigeteléssel és légtömör nyílászárókkal ellátott – hőtároló képességgel rendelkező – házaink lassabban reagálnak a kinti időjárás változásra. E miatt a könnyebb kályhák gyorsabb hőmérsékletváltoztatási képessége is szükségtelenné vált. Sőt, egy nehéz építésű kályha, a lassabb lehűlésnek és felmelegedésnek, az alacsonyabb maximális felületi hőmérsékletnek köszönhetően egyenletesebb hőmérsékletet biztosít a lakótérben. Mindezt ritkább begyújtással, tehát kevesebb időráfordítással. Ami a mai világban ugyancsak nagyon fontos szempont!

A fenti megfontolásokból új házba mindenképpen a nehéz építésű kályhát javasolom, mely egy hővisszanyerős gépi szellőztetéssel kombinálva akár a teljes ház kizárólagos és komfortos fűtésére is alkalmas.